Menu i opłaty żywieniowe

Żywienie

Pamiętamy o tym, że ważny jest rozwój intelektualny naszych wychowanków, jak i zdrowy tryb życia, dlatego prowadzimy własną, zdrową kuchnię zbiorowego żywienia.

Dzieciom podawane są zbilansowane, pełnowartościowe posiłki, dostosowane ponadto do upodobań smakowych najmłodszych oraz do ich potrzeb. Nasze dania powstają ze świeżych i zróżnicowanych produktów, są bogate w warzywa i owoce.

Opłaty:

Koszt posiłku dla dziecka z oddziału przedszkolnego całodniowego wynosi 9,60 zł, w tym:

    • śniadanie 2,70 zł
    • obiad 5,00 zł
    • podwieczorek 1,90 zł
Aktualny jadłospis stołówki przedszkolnej

Jadłospis ważny od 11.03.2024 do 15.03.2024

  Śniadanie Obiad Podwieczorek Kcal  
 

Poniedziałek

11-03-2024

*       Kawa zbożowa z mlekiem (mleko) 200ml, herbata z cytryną  200 ml

*       Chleb wiejski  (gluten), wek pszenny  (gluten), masło (mleko), szynka wieprzowa z kotła (gorczyca), ogórek zielony

*       Zupa z soczewicy z ziemniakami  na wywarze warzywno-mięsnym (seler) 250ml

*       Parowce w sosie jogurtowo – owocowy, mandarynka

*       Kompot z owoców naturalnych  200 ml

*   Herbata z cytryną 200 ml

*   Wek pszenny (gluten), masło (mleko), kabanos drobiowy

   1254,30kcal Wykonano zgodnie z recepturą

 

Podpis kucharki

 

Wtorek

12-03-2024

*      Kawa inka z mlekiem (mleko) 200 ml, herbata z cytryną 200 ml

*       Chleb słonecznikowy (gluten), wek pszenny  (gluten), masło (mleko), ser żółty gouda (mleko), papryka czerwona

*       Brokułowa z makaronem na wywarze warzywnym, zabielana (seler, mleko) 250ml

*       Schab w sosie własnym, ziemniaki, fasolka szparagowa parowana z pieca konwekcyjnego

*       Kompot z owoców naturalnych  200 ml

*   Talerz owoców:

– gruszka

– jabłko

– kiwi

– banan

 1389,20kcal Wykonano zgodnie z recepturą

 

Podpis kucharki

 

Środa

13-03-2024

 

*       Kakao z mlekiem (mleko) 200 ml, herbata hibiskus 200 ml

*       Chleb słonecznikowy  (gluten), wek pszenny (gluten), masło (mleko), twarożek wiosenny ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pomidor

 

*       Rosół drobiowy z zacierką na wywarze warzywno-mięsnym z zieloną pietruszką (seler) 250ml

*       Mięso gotowane szarpane, ziemniaki puree, marchew mini parowana z pieca konwekcyjnego

*       Kompot z owoców naturalnych  200 ml

*   Mleko waniliowe 200 ml

*   Ciasto piernik (gluten)

 

1210,10kcal Wykonano zgodnie z recepturą

 

Podpis kucharki

 

Czwartek

14-03-2024

 

 

*       Zupa mleczna z płatkami owsianym, żurawiną i rodzynkami (mleko) 250 ml, herbata z cytryną  200 ml

*       Chałka (gluten), wek pszenny (gluten), masło (mleko), dżem truskawkowy, rzodkiewka

*       Krupnik z kaszą jaglaną na  wywarze warzywno-mięsnym z zieloną pietruszką   (seler) 250 ml

*       Pierogi z mięsem (gluten, jaja, mleko), surówka Colesław

*       Kompot z owoców naturalnych  200 ml

*   Jogurt owocowy 125g (mleko)

*   Ciastko ZOO (gluten)

1372,00kcal

 

 

 

Wykonano zgodnie z recepturą

 

Podpis kucharki

 

Piątek         

15-03-2024

 

 

*       Herbata z cytryną  200 ml

*       Chleb graham (gluten), wek pszenny  (gluten), masło (mleko), filet z makreli w pomidorach, tuńczyk (ryba), ogórek konserwowy

*       Koperkowa  z ryżem  na wywarze warzywno-mięsnym z zieloną pietruszką, zabielana  (seler, mleko) 250 ml

*       Filet z indyka panierowany z pieca konwekcyjnego (gluten, jaja), frytki karbowane z pieca konwekcyjnego, mizeria z jogurtem greckim  (mleko)

*       Kompot z owoców naturalnych  200 ml

*       Serek waniliowy 150g (mleko)

*       Krążki kukurydziane (gluten)

1361,00kcal Wykonano zgodnie z recepturą

 

Podpis kucharki

        Woda do picia bez ograniczeń Wartości odżywcze do wglądu u intendenta                                                 

*Alergeny zaznaczone są jako pozycje wytłuszczone w nawiasie przy każdej potrawie

  • Norma średnio ważona przypadająca na dziecko 1323,29 kcal (1000 kcal-1400 kcal)

Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.

Skip to content