Zasady żywienia w przedszkolu

Zasady żywienia w przedszkolu

 Drodzy Rodzice,

w związku z krążącymi wśród rodziców nieprawdziwymi wiadomościami na temat żywienia w naszym przedszkolu, informuję:

Przepisem prawnym regulującym wymagania odnośnie żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach regulowane jest rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom   i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach Rozporządzenie dokładnie informuje jakimi zasadami powinny kierować się jednostki organizacyjne odpowiedzialne za żywienie dzieci. W rozporządzeniu znajdują się m.in. informacje jakiego rodzaju pieczywo, czy jaki rodzaj mięsa powinien być stosowany w żywieniu dzieci, jak dużo warzyw i owoców powinno się znaleźć w jadłospisie, czy też jak dużo tłuszczu czy cukru może znajdować się w produkcie, by był on odpowiedni do spożycia przez dzieci.

Jak tworzy się przedszkolny jadłospis?

Jadłospis przedszkolny tworzony jest z dużą dokładnością i przemyśleniem. Na talerzu dziecka muszą znajdować się produkty z 5 grup tj.: produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, mięso, drób, wysokogatunkowe wędliny, ryby, jaja,, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce, tłuszcze. Ważne jest urozmaicenie posiłków. Musi być co najmniej 2 porcje mleka lub innych przetworów mlecznych, co najmniej 1 porcja z grupy mięso, jaja, orzechy nasiona roślin strączkowych, 2x warzywa, 1x owoce, co najmniej 1 porcja produktów zbożowych w każdym z głównych posiłków (tj. pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż), ryba co najmniej raz w tygodniu. Ważne jest czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze. Sanepid bierze pod uwagę średnie wartości z 10 jadłospisów. Kaloryczność dzienna potraw powinna wynosić od 950 – do 1150clk (nasze przedszkole zapewnia dużo więcej clk w ciągu dnia), powinna być odpowiednia waga produktów na talerzu, która przypada na 1 dziecko. Placówka powinna pokrywać zapotrzebowanie kaloryczne 70-75%. Przepisy nic nie mówią o tym ile razy w tygodniu i czy w ogóle ma być ciepłe śniadanie. Jednak staramy się by zawsze była raz w tygodniu zupa mleczna, bardzo często jest ciepłe mleko, kawa inka, kawa zbożowa lub kakao oraz dodatkowo jest herbatka.

Kontrola przedszkolnego jadłospisu

Za żywienie dziecka w przedszkolu odpowiedzialne są intendentka oraz kucharka, które zajmują się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci. Jadłospisy układają zgodnie z wymogami Instytutu Żywności i Żywienia Dziecka, adekwatnie do przepisów prawnych. Następnie jadłospis przechodzi akceptację dyrektora przedszkola, a na końcu kontrolowany jest również podczas wizyty w placówce Organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W praktyce oznacza to, że oceną jakości posiłków w jednostkach systemu oświaty, a także realizacji żywienia zgodną z obowiązującymi przepisami zajmują się Stacje Sanitarno – Epidemiologiczne właściwe dla danego terenu, czyli w naszym przypadku to Olkusz. Wszystkie kontrole Sanepidu z Olkusza odnośnie czystości w kuchni oraz kontrole Jadłospisu oceniane były do tej pory bardzo dobrze, bez żadnych negatywnych zaleceń. Skład i jakość potraw muszą pozostawać w zgodzie z rozporządzeniami resortu zdrowia. Regulują one, m.in. dobór i częstotliwość poszczególnych produktów w posiłkach.

Zasady higieny żywienia  przygotowywania posiłków  w przedszkolu

W celu uniknięcia zatruć, w przedszkolach muszą być przestrzegane zasady higieny żywienia. Zaopatrzenie w produkty robi się tylko w sprawdzonych sklepach i hurtowniach oraz u znanych producentów, z ważnym terminem przydatności do spożycia w ramach rozstrzyganych przetargów. Kupowane są produkty bardzo dobrej jakości, tj. masło (nie margaryna do smarowania), masło klarowane, oliwa z oliwek, świeże owoce i warzywa, zupy są gotowane na mięsie wysokiej jakości (nie na rosołkach czy kościach), kabanosy, parówki    o zawartości powyżej 70 % mięsa, własnoręcznie robione surówki, pasty, humusy, twarożek, galaretki, budynie, kisiele itp. Dba się o czystość: kucharki używają wyparzaczy, oddzielnych desek do krojenia mięsa, warzyw czy pieczywa, a dzieci przed każdym posiłkiem myją ręce.

Kontrola przedszkolnego jadłospisu przez rodziców

Jeśli chcą Państwo sprawdzić żywienie w przedszkolu swojego dziecka, wystarczy przeczytać jadłospis, który codziennie jest wywieszany na tablicy w holu (zawiera on informacje na temat wartości odżywczych, alergenów zaznaczonych wytłuszczonym drukiem w nawiasie przy każdej potrawie, normy średnio ważonej przypadającej na każde dziecko 1352,45 kcal (1000 kcal-1400 kcal), o wodzie do picia bez ograniczeń pomiędzy posiłkami oraz informacja, iż intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych).


Czy dzieci mogą przynosić do przedszkola własne jedzenie?

Ponieważ przedszkole bierze odpowiedzialność za żywienie dzieci na swoim terenie, nie mogą one przynosić własnych kanapek czy smakołyków.

Czy alergik może chodzić do przedszkola?

Tak, pod warunkiem, że dyrekcja przedszkola wyraziła zgodę na przyjęcie takiego dziecka. Są bowiem alergie, które wymagają ściśle restrykcyjnej diety, a przedszkole może nie mieć warunków do jej przestrzegania (np. dieta bezglutenowa). W takim przypadku pozostaje zagwarantowanie posiłków w termosach przez rodziców dziecka. Jeśli jednak dziecko uczulone jest na poszczególne produkty np. kakao czy jajka, jest możliwość wyeliminowanie tych produktów z menu dziecka.

Dyrektor Przedszkola im. Jasia i Małgosi w Kluczach

Ewelina Maryszewska – Polan



Skip to content